Namesto svinčenih akumulatorjev, li-ion baterija za električno kolo in skuter

Nadomestitev svinčenih akumulatorjev z li-ion baterijo za električno kolo nudi vrsto prednosti.

Prva, najpomembnejša prednost, je mnogo daljša življenjska doba li-ion baterije. Li-ion baterije, ki jih tržimo, nudijo 600 - 800 ciklov pri 80% izpraznjenosti. Li-ion baterijo ni mogoče izprazniti do 100%. V li ion baterijo vgradimo elektroniko, ki avtomatično izklopi baterijo, preden je preveč izpraznjena. Priporočamo, da se li-ion baterija polni ob vsaki priložnosti, ne glede na nivo izpraznjenosti. Tako se bo, že tako dolga življenjska doba še podaljšala.

Zelo kvalitetne baterije CSB 12V 12Ah in CSB 12V 15Ah, ki jih nudimo za električna kolesa in e-skuterje, imajo 700 ciklov, vendar pri 50% izpraznjenosti. Večina uporabnikov prazni svinčene baterije do popolne izpraznjenosti, zato je njihova življenjska doba znatno krajša - celo manj kot 300 ciklov.

Bistveno manjša teža li ion baterij, je druga prednost, ki vas bo prepričala v zamenjavo. Pri enaki kapaciteti baterije, je teža li ion baterije mnogo manjša, kakor svinčeni akumulatorji.

Za ilustracijo: teža svinčenih akumulatorjev 36V 12Ah baterije, je le nekaj manj kot 12kg. Teža li ion baterije z enako kapaciteto pa je okoli 2,5 kg. Pri predelavah svinčenih baterij za e-skuter Alpha, je ta razlika še občutnejša. Svinčene baterije tehtajo skoraj 16kg, li ion baterija pa le 3,23kg.

Pri vsakodnevnem prenašanju baterije za polnjenje, je razlika v teži baterije, lahko zelo pomemben podatek.

Hitrejše polnjenje li ion baterije, v primerjavi s svinčenimi baterijami, je dodatna prednost. Li-ion baterijo lahko napolnimo v 4 - 6 urah, odvisno seveda od stopnje izpraznjenosti. Če pri tem upoštevamo nasvet, da li ion baterijo polnimo ob vsaki priložnosti, je čas polnjenja še krajši.

Svinčene baterije polnimo 8 - 12 ur.

Povečanje zmogljivosti baterije in s tem dosega z enim polnjenjem. V enak prostor, ki ga zasedajo svinčeni akumulatorji, lahko namestimo li ion baterijo z najmanj 30% večjo zmogljivostjo. To pa pomeni za 30% daljšo vožnjo, brez dodatnega polnjenja.

Za koliko lahko povečamo kapaciteto baterije, vam bomo povedali na osnovi razpoložljivih dimenzij prostora, v katerega se lahko umesti li ion baterija.

Za ponudbo obnove baterije z li-ion celicami, potrebujemo podatek o moči motorja, da izberemo ustrezno elektroniko za vgradnjo.

Vse naštete prednosti, odtehtajo višje cene li ionskih baterij. Samo v letu 2016, smo obnovili več kot 70 svinčenih akumulatorjev z li ionskimi baterijami, kar kaže, da se je veliko uporabnikov v Sloveniji že navdušilo nad litijevo tehnologijo baterij.

Tags: li-ion baterija za električno kolo, e-skuter, nadomestitev svinčenih baterij za električno kolo.