Izbira akumulatorja za sončne celice

Akumulato za sončne celice mora biti ciklični.

To pomeni, da ima akumulator sposobnost pogostega praznjenja in polnjenja. Avtomobilski akumulatorji niso ciklični, zato se hitro uničijo.

V naši ponudbi boste našli le kvalitetne ciklične akumulatorje. Gre le vprašanje večje ali manjše primernosti akumulatorja, glede na aplikacijo in seveda koliko ste pripravljeni odšteti za solarni akumulator.

Izbirate lahko: 

- od najcenejših poltrakcijskih (tip TAB Motion, Varta Promotive Silver), 

- preko zelo solidnih AGM akumulatorjev Ritar

- in najboljših GEL akumulatorjev Ritar,

- trakcijskih akumulatorjev NBA

- in 2V akumulatorskih celic proizvajalca GNB.

- Akumulatorji Rolls, imajo poleg izredne kvalitete, tudi daljšo garancijsko dobo. 

Pri takšni izbiri akumulatorjev, se je včasih kar težko odločiti za najbolj ustreznega. Osnovno vodilo pri izbiri naj bo: kje bo akumulator nameščen, velikost solarnega sistema in pogostnost uporabe.

Kje bo(do) akumulator(ji) nameščeni(i)?

Če bodo solarni akumulatorji nameščeni v bivalnem delu, morajo biti akumulatorji z zelo zmanjšanim plinjenjem.  V poštev pridejo AGM ali GEL akumulatorji. Če pa bodo akumulatorji nameščeni odvojeno, lahko uporabite katerega koli od zgoraj naštetih akumulatorjev.

Solarni akumulatorji ne smejo biti nameščeni v prostoru, kjer je znatno zvišana temperatura (primer: pod streho). Takšna namestitev bo drastično zmanjšala življenjsko dobo akumulatorjev.

Če je temperatura prostora, kjer se bodo nahajali akumulatorji, pod 0°C, bo kapaciteta akumulatorjem padla. Predlagamo vam, da v takšnih primerih na nek način založite akumulatorje, kar bo ohranilo višjo temperaturo. Nikakor pa jih ne spravite v zatesnjen zaboj, saj vsak akumulator oddaja pline.

V času, ko solarnega sistema dlje časa ne uporabljate (npr. pozimi), ne izklapljajte solarnega sistema. Če bo solarni sistem izklopljen, se akumulatorji ne bodo polnili, zato bodo sulfatizirali in se postopno uničili.

Katero tehnologijo akumulatorjev izbrati?

V nadaljevanju vam nudimo le orientacijske predloge o izbiri najbolj ustrezne tehnologije akumulatorjev. V določenih primerih, bo morda izbira druge tehnologije, bolj primerna.

- Za manjše solarne sisteme do 100W, ki delujejo le poleti, priporočamo izbiro poltrakcijskih akumulatorjev ali AGM akumulatorjev Ritar.

- Za solarne sisteme od 150W do 1000W, ki delujejo le poleti, priporočamo GEL in AGM akumulatorje Ritar, ter trakcijske akumulatorje NBA (če je prostor za akumulatorje odvojen).

- Za večje solarne sisteme, 200Ah AGM akumulatorje Ritar, 2V celice GNB ter Rolls akumulatorje.

- Za solarne sisteme nad 1000W, ki delujejo vse leto, priporočamo 2V celice GNB in Rolls akumulatorje.

Kakšno kapaciteto (zmogljivost) akumulatorjev izbrati?

Akumulator v solarnem sistemu shranjuje energijo, ki jo boste lahko uporabili ponoči ali v primeru slabega vremena. Navadno se izbere takšno kapaciteto akumulatorjev, ki bodo napajali porabnike do 3 dni v primeru slabega vremena.

Pri kalkulaciji je treba upoštevati še globino praznjenja akumulatorja. Za vse akumulatorje velja enako pravilo - čim globje jih praznite, krajša bo njihova življenjska doba. Običajno se pri kalkulaciji kapacitete akumulatorjev jemlje predpostavka, da jih boste praznili do polovice. To pomeni npr. da bo imel 100Ah akumulator na razpolago le 600Wh razpoložljive energije in ne 1200Wh, kolikor jo dejansko shrani.

Poenostavljeno rečeno - kapaciteta akumulatorjev mora ustrezati vaši poprečni dnevni porabi energuje(Wh) x 2 (50% globina praznjenja) x 3 (dni).

Pišite nam, na razpolago smo vam za dodatna pojasnila.

Nastavitve solarnega regulatorja glede na tehnologijo akumulatorjev

Vsi solarni regulatorji v naši ponudbi, imajo možnost nastavitve polnjenja glede na tehnologijo akumulatorja. Hibridni razsmerniki Axpert imajo tudi možnost nastavitve globine praznjenja.

Ne pozabite nastaviti solarni regulator na ustrezno tehnologijo akumulatorjev, sicer boste skrajšali akumulatorjem življenjsko dobo.

Izenačevanje napetosti med seboj povezanih akumulatorjev

Razen v najmanjših solarnih sistemih, so akumulatorji zaporedno vezani v 24V in 48V akumulatorske sklope. Čeprav je napetost posameznega akumulatorja še tako izenačena z ostalimi, pride v delovanju do razlik med napetostmi posameznega akumulatorja. To velja za vse akumulatorje, ne glede na kvaliteto. Posledica različne napetosti je, da se eden ali več akumulatorjev nikoli ne napolni, ker ima nižjo napetost od ostalih. Pojavi se pospešena sulfatizacija in s ttem skrajšana življenjska doba.

Zato priporočamo vgradnjo balanserjev, ki samodejno izenačujejo napetost vseh akumulatorjev v sklopu.

Regeneracija akumulatorjev

Povsem normalno je, da se z delovanjem akumulatorjev, pojavi tudi sulfatizacija. Kristali pokrijejo akumulatorske plošče, kapaciteta s časom pada.