Tehnologija čisti svinec (pure lead)

Tehnologija čisti svinec (pure lead) se uporablja za akumulatorje z visokim zagonskim tokom in za akumulatorje, ki morajo zdržati globoka praznjenja.

Pri večini akumulatorjev se v procesu proizvodnje uporabljajo svinčeve zlitine z dodatki, ki zagotavljajo večjo trdnost v ciklu same proizvodnje. Slaba stran teh dodatkov je ta, da so bolj dovzetni za korozijo in staranje materiala, prav tako pa tudi onemogočajo doseganje želenih karakteristik akumulatorja.

Nekateri proizvajalci, med njimi tudi VISION, pa uporabljajo najnovejšo avtomatizirano proizvodnjo za izdelavo pozitivnih mrežnih plošč iz 99,9% čistega svinca.

Plošče so zelo tanke, zato jih je mogoče v isti volumen akumulatorskega ohišja namestiti več, kar pomeni večjo površino za aktivni material. To akumulatorju zagotavlja boljše karakteristike – večjo zagonsko moč, višjo odpornost na globoke praznitve, večje število ciklov polnjenj in praznjenj in s tem daljšo življenjsko dobo, ter večjo zanesljivost.

Akumulatorji, narejeni v tej tehnologiji, so lažji od standardnih svinčenih akumulatorjev. Akumulatorji narejeni v tehnologiji čisti svinec so namenjeni zlasti za uporabo v navtiki, v otočnih solarnih sistemih, za električna vozila itd.