Razmerje med kapaciteto in zagonsko močjo akumulatorjev

Pri izboru akumulatorjev moramo najprej vedeti, katero lastnost akumulatorja prvenstveno rabimo, da bo le-ta najbolj zadostil tej uporabi. Ali rabimo akumulator z veliko kapaciteto ali visokim zagonskim tokom ali morda oboje? Razmišljanje, ki temelji na nekdanjem pojmovanju in starih tehnologijah akumulatorjev - če želimo akumulator z visokim zagonskim tokom, moramo nabaviti akumulator z veliko kapaciteto, le še delno drži. Stare tehnologije akumulatorjev, so dejansko pogojevale kriterij: visok zagonski tok je možen le ob veliki kapaciteti akumulatorja. Rezultat novejših tehnologij, pa so tudi akumulatorji z skromno kapaciteto in z visokim zagonskim tokom.

Primer takšnih akumulatorjev so npr. Maxxima 900, Maxxima 900DC ali Exide As-45.
Našteti akumulatorji imajo kapaciteto od 45 do 50 Ah, zagonsko moč pa enako standardnemu akumulatorju s kapaciteto okoli 135 Ah.
Klasičen primer takšnega zmotnega prepričanja so npr. akumulatorji za traktorje. Tipičen traktorski akumulator v Sloveniji je kapacitete 100Ah in 135Ah. Traktorji navadno niso opremljeni z množico električnih porabnikov, torej ne rabijo akumulatorjev z veliko kapaciteto. Rabijo pa akumulator za zanesljiv vžig, tudi v hladnem vremenu. V ta namen bo povsem zadostoval le 50 Ah akumulator, ki pa ima veliko zagonsko moč.
Poseben primer je z akumulatorji za vozila, ki imajo instalirane vitle in podobno. Takšno vozilo rabi akumulator z veliko zagonsko močjo, vendar tudi z zmožnostjo globokih praznitev. Kapaciteta akumulatorjev je v takšnih primerih manj pomembna. V tem primeru bo odgovarjal akumulator Maxxima 900DC, Exide AGM 900 ali Exide As-45.