Samo-praznjenje akumulatorjev

Je pojav pri akumulatorjih in baterijah, ko se zaradi notranjih kemičnih reakcij zmanjšuje shranjena električna energija brez stika med elektrodami. Samo-praznjenje zmanjšuje uporabno dobo akumulatorja ter povzroči, da ima akumulator manjšo kapaciteto, kot jo pričakujemo. Stopnje samo-praznitve so odvisne od temperature okolja, v kateri se akumulator nahaja, ter od tehnologije, v kateri je akumulator narejen. Z zvišano temperaturo se stopnja samo-praznitev povečuje, ob nižji temperaturi pa se stopnja znižuje. Pri akumulatorjih narejenih na osnovi svinca je mesečna stopnja praznjenja od 1% do 15%. Akumulatorji v AGM in GEL izvedbi imajo nizko stopnjo samo-praznjenja, najvišjo pa imajo starter akumulatorji svinec/antimon. Stopnja samo-praznjenja je v veliki odvisnosti tudi od starosti baterij.
Akumulatorji Exide, Sonnenschein in MK v gel tehnologiji imajo izredno nizko stopnjo praznjenja, zato so primerni tudi za občasno uporabo, kot so solarni sistemi, navtika, avtodomi, itd.

Samo-praznjenje akumulatorjev je pomembno tudi pri akumulatorjih za motorje, ki navadno več mescev na leto ne delujejo. Zaradi samo-praznjenja je potrebno akumulatorje polniti z vzdrževalnim tokom.