Prazen akumulator

Prazen akumulator je lahko posledica različnih vzrokov. Navajamo najpogostejše vzroke praznjenja akumulatorjev – vrstni red vzrokov je razvrščen po pogostnosti:

1. dotrajan akumulator

2. alternator v vozilu ne deluje pravilno

3. samopraznjenje akumulatorja, ker je vozilo le redko v uporabi ali pa stalno vozi le na kratke mestne razdalje

4. pozabili smo izklopiti luč, radio, ali kakšen drug električni porabnik

5. akumulatorske kleme so slabo pričvrščene ali umazane

6. neustrezna kapaciteta akumulatorja glede na število in moč električnih porabnikov

7. tovarniška napaka na akumulatorju

Prazen akumulator je mogoče »oživiti« s polnjenjem akumulatorja s polnilcem akumulatorjev ali s preprosto pomočjo iz sosednjega avta in ga nato napolniti z relacijsko vožnjo. Seveda pa s tem ne bomo odkrili vzroka, ki je povzročil, da je akumulator prazen.

Bistvenega pomena je, da ugotovimo, zakaj je akumulator prazen, saj je le polnjenje akumulatorja premalo.

Če je akumulator prazen in še v garancijski dobi, se oglasite pri serviserju.

Priporočamo, da akumulator obvezno testirate. V preteklosti je bila večina akumulatorjev z vzdrževanjem, zato je bilo mogoče izmeriti napetost akumulatorja z merilcem gostote elektrolita. Sedaj tega praktično ni več mogoče, saj je velika večina avtomobilskih akumulatorjev brez vzdrževanja, zato takšnega testa ni mogoče narediti.

Akumulator lahko testirate sami, če imate na razpolago ustrezen polnilec akumulatorja in voltmeter. Z nakupom cenenega polnilca ne boste prihranili, bolj verjetno je, da boste akumulator uničili do konca.

Obremenitveni test vam bo pokazal, v kakšnem stanju je akumulator. Akumulator najprej popolnoma napolnite ter ga nato pustite mirovati eno uro. Nato z voltmetrom izmerite napetost akumulatorja, ki mora biti vsaj 12,6V. Vendar stanje napetosti akumulatorja ni zadosten podatek, na osnovi katerega bi lahko z gotovostjo trdili, da je akumulator še uporaben.

Akumulator nato obremenite z 12V porabnikom - npr. z močnejšo avtomobilsko žarnico. Če bo začela nato napetost akumulatorja naglo padati, je akumulator po vsej verjetnosti že dotrajan ali uničen. Postopek ponovite še enkrat – akumulator izpraznite in nato napolnite, da se prepričate o rezultatu.

Če akumulator ne bo zdržal obremenitvenega testa, bo potrebno akumulator zamenjati. Poprečno zdrži avtomobilski akumulator okoli štiri leta. Če je akumulator zdržal manj kot tri leta in pol, razmislite o možnih napakah, ki so naštete na začetku. Ne pozabite na varstvo okolja ter na prihranek – če boste akumulator kupili pri nas, vam bomo odpadni avtomobilski akumulator vzeli v račun.

 

Če bo obremenitveni test pokazal, da akumulator drži napetost, so po vsej verjetnosti vzroki praznjenja akumulatorja navedeni s številkami od 2 do 6. Vzrok je treba odpraviti, sicer se bo akumulator ponovno izpraznil. Nabava novega akumulatorja ne bo rešila problema, tudi nov akumulator vas bo kmalu pustil na cedilu.

Če nimate pri roki polnilca akumulatorja in voltmetra ali pa za postopek ustrezne volje ali časa, se oglasite pri nas, da vam pomagamo. Stroški za kvaliteten test akumulatorja niso visoki, v primeru nabave novega akumulatorja bomo test opravili brezplačno.