Testiranje akumulatorjev - CrankCheck tehnologija

Firma Argus analyzers je razvila lastno patentirano metodologijo ugotavljanja startne sposobnosti akumulatorjev. Konvencionalni metodi testiranja akumulatorjev na podlagi obremenitvenega testa ali prevodnosti (kondukdance) ne nudita odgovora na osnovno vprašanje – kako efektiven je akumulator pri startu motorja in kdaj bo akumulator prenehal opravljati svojo funkcijo.

CrankCheck tehnologija spremlja točke napetosti akumulatorja v celotnem procesu vžiga motorja. V tem procesu je najpomembnejša primerjava napetosti akumulatorja pred startem motorja ter takoj za tem, ko starta motor. Normalno je, da napetost akumulatorja, ko oddaja visok zagonski tok, strmo pade. Kako globok pa je ta padec napetosti, pa je osnovna indikacija stanja akumulatorja.

Za ugotavljanje tega stanja akumulatorja ni potrebno poznati nobene značilnosti akumulatorja (zagonski tok, kapaciteta akumulatorja itd.), ki so sicer potrebni pri drugih metodah testiranj akumulatorjev.

Battery bug SBM, ki so namenjeni testiranju startnih akumulatorjev, uporabljajo tehnologijo CrankCheck za ugotavljanje stanja akumulatorja. Primerjava več stanj startne sposobnosti akumulatorja pa daje oceno, koliko je še preostale življenjske dobe akumulatorja.