LiFePo4 akumulator za plovila, avtodom

LiFePo4 akumulator za plovila in avtodom je sedanjost.

Čedalje več kupcev spoznava, da se sicer začetna večja investicija v litijeve akumulatorje, izplača.

Vrsta prednosti uvršča LiFePo4 akumulatorje, kot trenutno najbolj ustrezno izbiro za hranjenje energije za navtiko in avtodom.

Mnogo daljša življenjska doba v primerjavi s svinčenimi akumulatorji, globina praznjenja do 80%, manjša teža ter manjši volumen, so prednosti, ki odtehtajo višjo ceno. LiFePo4 akumulator enake kapacitete kakor svinčen, nudi več uporabne energije.

Večina kupcev se odloči za LiFePo4 akumulator 12V 100Ah. Ker lahko LFP akumulator brez škode praznimo do 80%, lahko uporabimo 1.000Wh energije. Svinčen akumulator enake kapacitete nudi le 600Wh uporabne energije, ker ga je priporočljivo prazniti le do 50%.

Vsi viri polnjenja morajo ustrezati tehnologiji LiFePo4. Glavno polnjenje mora znašati 14,4V, LFP akumulator ne prenese izravnalnega polnjenja. Zato za polnjenje LFP akumulatorjev ne moremo uporabiti polnilca za svinčene akumulatorje.

Ko polnemo akumulator iz omrežja (AC/DC), priporočamo polnilec akumulatorjev Sterling, ki ima ustrezno nastavitev.

Za polnjenje LFP akumulatorja iz sončnih celic, kar je zelo pogosti v navtiki in za avtodom-e, je treba uporabiti poseben MPPT solarni regulator, ki omogoča le glavno polnjenje LFP baterije. MPPT solarni regulator iz naše ponudbe je negativno ozemljen, kakor je tudi zahteva v navtiki ali avtodom.

Večina kupcev želi polniti LFP akumulator še z alternatorjem. Polnjenje z alternatorjem, že tako uničuje tudi svinčene akumulatorje, zato je treba v takšnem primeru namestiti "battery to battery" polnilec. Le na ta način bomo zagotovili ustrezno polnjenje LFP akumulatorja z alternatorjem.

Posebno skrb je treba posvetiti zaščiti akumulatorja. LFP akumulatorji sicer sodijo med najbolj varne li ion akumulatorje, vendar je zaščita obvezna.

Treba je zaščititi solarni modul proti povratnemu toku, proti streli, zaščita kablov, možnost izklopa sistema, itd. V naši ponudbi boste našli tudi elemente za zaščito.

Tags: LiFePo4 akumulator, baterija, navtika, plovila, avtodom