Podaljševanje življenjske dobe baterij

Da bi dosegli čim daljšo življenjsko dobo akumulatorja, je potrebno popolno razumevanje vsaj treh ključnih dejavnikov, ki na to vplivajo: tehnologije baterije, digitalno upravljanje porabe energije in analogne tehnike z nizko porabo.

Velja upoštevati naslednje nasvete:

  1. Uporaba kakovostnih in vrsti baterije primernih polnilnikov. V polnilnikih, ki lahko polnijo več baterij naenkrat, uporabljamo hkrati le baterije istega modela in če je mogoče z isto zgodovino. Tako se izognemo pregloboki izpraznitvi slabše baterije, medtem ko dobra še deluje.
  2. Izogibanje prenapolnjenju baterije, raje kakšen odstotek manj kot preveč (vsakih 0,1V nižja napetost podvoji število ciklov, ki jih zdrži Li-ion baterija). Polnilniki so optimizirani za čim večjo kapaciteto baterije, ne pa za podaljševanje življenjske dobe baterij.
  3. Odstranitev baterij iz naprav, ki so ves čas na omrežni napetosti. Čeprav so polnilniki dovolj pametni, da baterijo odklopijo, ji škodujejo visoke temperature v napravi.
  4. Izogibanje popolni izpraznitvi Li-ion baterij. Skladiščenje 40% polnjenih baterij na hladnem in suhem prostoru.
  5. Izogibanje prekinitvi polnilnih ciklov NiMH baterij. Skladiščenje praznih baterij v hladnem in suhem prostoru.
  6. Uporaba različnih programov za ponastavljanje baterij (reconditioning), ker navadno povzroči več škode kot koristi.
  7. Izogibanje temperaturam nad 30°C. Čeprav baterije na prvi pogled pri višji temperaturi delujejo bolje, je to le zato, ker je kemijski potencial in s tem napetost tedaj višja, to pa krmilna elektronika zazna kot višjo kapaciteto. V resnici baterija ni nič bolj polna, ji pa dolgoročno zelo škodujejo visoke temperature. Oživljanje prazne baterije na radiatorju je nadvse škodljivo.
  8. Enkrat na mesec pustite napravo z baterijo, da se popolnoma izprazni, in jo znova napolnite. S tem zmanjšate možnost za nastanek kristalničnih struktur na elektrodah oziroma raztopite že nastale.