Prednosti li-ion akumulatorjev v primerjavi s svinčenimi

Bistvena prenost li-ion akumulatorjev za motorje, v primerjavi s svinčenimi, je visoka energetska gostota, ki jo imajo li-ion akumulatorji.

Ena od pomembnih podzvrsti li-ion akumulatorjev, so akumulatorji LiFePO4 (kratko LFP), ki so tudi v naši ponudbi. Energetska gostota LFP akumulatorjev je 3-4 krat višja, kakor v svinčenih. Zato lahko po kapaciteti enaka li-ion baterija, sprosti kar 3-4 krat višji zagonski tok, kakor svinčena. To pa je lastnost, ki je najbolj pomembna pri zagonskem akumulatorju. 

Poleg tega, lahko baterija LiFePO4 zadrži nespremenjeno zagonsko moč tudi ko je akumulator že 90% izpraznjen, medtem ko lahko svinčena baterija zadrži ustrezno zagosnko moč le do 50% izpraznjenosti.

Bistvenega pomena je tudi, da je li-ion baterija mnogo lažja, kakor svinčena.

Prav tako pri LFP baterijah ni možnosti izlitja elektrolita, ne glede na to, pod kakšnim kotom je akumulator nameščen.

Nizka stopnja samo praznjenja, je prav tako pomembna lastnost LFP baterij. Tudi po daljšem času nedelovanja, bo li-ion baterija še vedno zadržala zadostno sposobnost zagona motorja. Pri svinčenih baterijah, se v takšnem primeru pojavi sulafatizacija, ki zmanjša startno moč akumulatorja in mu skrajša življenjsko dobo.

Ker so baterije LiFePO4 dražje kakor svinčene, se za motor ne izbere baterija enake kapacitete kakor bi bila svinčena, temveč nižja. Pomembno je, da zagotovi kljub znatno nižji kapaciteti dovolj visoko zagonsko moč za start motorja. 

Vir: delno povzeto po Tecmate