Menjava akumulatorja

Povprečen avtomobilski akumulator zdrži okoli 4 leta. Seveda se je treba pred zamenjavo najprej na nek način prepričati, če je akumulator res potrebno nadomestiti z novim. Če je slabo stanje akumulatorja le posledica slabega delovanja polnjenja v avtomobilu, z zamenjavo akumulatorja ne bomo dosti pridobili, saj osnovni vzrok ostaja. Predpostavimo, da nimate ustreznega testerja za akumulatorje, s katerim bi ugotovili dejansko stanje akumulatorja.Če imate pri roki vsaj voltmeter, izmerite napetost akumulatorja. Normalno napolnjen akumulator, ob izključenem motorju in izključenih električnih porabnikih, mora imeti 12,4V do 12,8V napetosti.                                                                                                                                                                                            Pri zamenjavi postopajte po naslednjih korakih:

- pred zamenjavo si zavarujte roke, obraz, oči in obleko, saj akumulator vsebuje kislino, na polih akumulatorja pa je verjetno žveplov sulfat. Postopajte v skladu z varnostnimi opozorili, ki so priložena novemu akumulatorju. Akumulator zamenjajte v dobro prezračenem prostoru, daleč od odprtega ognja, ne kadite.

- akumulator se nahaja pri motorju, v kabini vozila ali v prtljažnem prostoru. Če je akumulator pokrit s pokrovom, pokrov po zamenjavi akumulatorja privijte nazaj.

- najprej odvijte minus klemo

- nato odvijte še plus klemo

- prostor, kjer je bil akumulator, skrbno očistite, prav tako kleme akumulatorja. Pri tem uporabite žično krtačo.

- namestite nov akumulator ter najprej privijte plus klemo

. nato še minus klemo in še enkrat preverite, če sta obe klemi čvrsto priviti.

- potrebno je resetirati vse elektronske električne porabnike, ki imajo spomin (ura, radio..)

- ne pozabite oddati izrabljenega akumulatorja na zbirno mesto za recikliranje. Če boste ob nakupu novega akumulatorja pri nas star izrabljen akumulator pustili v Velogu, vam bomo ponudili pri nakupu še poseben popust.