Življenjska doba li ion baterij za električna kolesa,skuter

Življenjska doba li-ion baterij za električna kolesa, e-skuterje je navadno podana s številom ciklov.

Ker vpliva na življenjsko dobo li ion baterij veliko dejavnikov, nudijo proizvajalci raje podatek o številu ciklov, pri določeni praznitvi baterije. Nivo praznjenja je navadno opredeljeno s 100%, torej s popolnoma prazno baterijo. 

Število ciklov za li-ion baterije je od 500 do 800, za LiFePo4 baterije pa 1500 in več. 

Ker so li ion baterije, v primerjavi s svinčenimi, še vedno relativno drage, čeprav prinašajo vrsto prednosti, se splača s temi baterijami ravnati  tako, da bodo čim dlje trajale. 

Prvo pravilo je vsekakor, da je treba li ion baterijo uporabljati. Lepo angleško pravilo je "use it, or loose it", torej uporabljaj jo ali pa jo  boš izgubil. Baterija mora delovati, ne počivati. Seveda pa je to lažje povedati, kakor storiti, saj večina v zimskem času v Sloveniji ne uporablja električnih koles in električnih skuterjev. V času zimskega počitka, priporočamo, da se enkrat mesečno baterijo izprazni in nato napolni do največ 60%.

Kot velika prednost li ion baterij, se navaja, da je mogoče baterijo izprazniti do 100%. Vendar so poskusi pokazali, da je li ion baterijo bolje prazniti med 75% in 85%, saj na ta način podaljšamo življenjsko dobo baterije za 2x. Zato priporočamo, da izrabite vsako možnost polnjenja li ion baterije in ne čakate na to, da se bo popolnoma izpraznila.

Argument proti temu je, da se na ta način avtonomija baterije zmanjša. Ali po domače, če upoštevamo, da bomo praznili baterijo le med 75 - 85%, bo vožnja z enim polnjenjem krajša. Temu se lahko izognemo na ta način, da že ob nakupu baterije o tem razmišljamo in nabavimo baterijo z večjo zmogljivostjo.

Zmogljivost (kapaciteta) li ion celic s tehnološkim razvojem in množičnostjo proizvodnje raste, tako lahko sedaj (2016), vgradimo v isti prostor baterijo s tudi do 30% večjo zmogljivostjo.

Tags: življenjska doba li ion baterij, število ciklov, LiFePo4 baterije, električna kolesa, električni skuterji.