Li-ion baterije za električna kolesa - odgovori na pogosta vprašanja

Kako so sestavljene li ion baterije?

Li ion baterije so sestavljene iz li ion celic in elektronike (BMS), ki uravnava delovanje baterijskih celic. Velika večina li ion baterij, ki jih nudimo, sestavimo sami iz kvalitetnih li ion celic Samsung in Panasonic, ki zagotavljajo kvaliteto, dolgo življenjsko dobo in varnost. Elektronika dovoljuje, da se li ion baterija izprazni le do 80%, nato pa izključi delovanje baterijskih celic.

V našem podjetju vsako li ion baterijo, pred predajo kupcu, dodatno testiramo skupaj s polnilcem. Test simulira cestno vožnjo in traja 2 dni. Kupec dobi tudi certifikat oz. izpis testa baterije s polnilcem.

Kakšne so razlike med li ion in LiFePo4 baterijami?

Obe tehnologiji spadata v skupino li ion baterij. Za izdelavo li ion baterij za električna kolesa, se najbolj pogosto uporabljajo LiNMC celice, ki jih enostavno imenujemo li ion celice.

Li ion celice so lažje kakor LiFePo4 celice, imajo višjo energijsko vrednost, kar pomeni, da zavzamejo manj prostora kakor LiFePo4 baterije (kratko LFP baterije).

LiFePo4 baterije imajo 3-4 daljšo življenjsko dobo, v primerjavi z li ion baterijami. Vendar so tudi dražje.

LFP baterije so bolj varne kakor li ion baterije.

Kaj izbrati za električno kolo - li ion ali LiFePo4 baterijo?

Izbor tehnologije je odvisen zlasti od pogostnosti uporabe električnega kolesa ali skuterja. Baterije , ki so narejene v li ion tehnologiji, imajo od 500 do 800 ciklov pri 80% praznitvi. LiFePo4 baterije pa do 2.000 ciklov. Število ciklov pomenijo, poenostavljeno povedano življenjsko dobo. 

Sami si lahko izračunate kolikokrat na leto uporabljate električno kolo. Če se z njim vozite vsak dan v službo, je prav gotovo na mestu nakup LFP baterije. Če pa se vozite občasno, le nekaj mescev na leto, pa se bolj splača nakup li ion baterije.

Še na en vidik ne smemo pozabiti pri izbiri tehnologije - varnost. LiFePo4 baterije so bolj varne, kakor li ion baterije.

Sicer pa se naših izkušnjah, kar 90% odstotkov vseh kupcev odloča za li ion baterijo.

Kako polnimo li ion baterijo?

Polnilec za li ion baterije mora biti kvaliteten, saj sicer lahko povzroči okvaro li ion baterije. Povprečna li ion baterija za električno kolo se polni 4-6 ur, odvisno od stopnje izpraznjensoti. Li ion baterija se lahko polni kadarkoli, na ta način se še podaljšuje njena življenjska doba.

Li ion baterijo moramo vedno polniti pod nadzorom.

Kako vzdrževati li ion baterijo v času, ko e kolesa ne uporabljamo dlje časa?

Nepravilno vzdrževanje oz. opustitev vzdrževanja li ion baterije v času, ko kolo ne uporabljamo, je eden od najbolj pogostih vzrokov kratke življenjske dobe li ion baterij.

Ko se li ion baterije dlje časa ne uporablja, mora biti le polovico napolnjena. Bolj natančno, od 40% do 60%. Vsi naši kupci li ion baterij, prejmejo ob nakupu ustrezna navodila za vzdrževanje. Baterijo je treba v tem času kontrolirati, da napetost ne zdrkne pod mejo, sicer se bo uničila. Če napetost baterije pade pod 40%, jo je treba delno električno dopolniti.

Napetost baterije lahko najbolj enostavno kontroliramo z voltmetrom, v skladu s prejetimi navodili.

Kakšen je postopek obnove baterije za e kolo?

Obnovimo lahko veliko večino baterij za električna kolesa. Izjema so Bosch baterije.

Kupec nam dostavi obstoječo baterijo s polnilcem. Baterijo odpremo, testiramo elektroniko in če je elektronika uporabna, zamenjamo samo li ion celice. V večini primerov je mogoče zamenjati tudi elektroniko, če je ta pokvarjena.

Pri zamenjavi obstoječih svinčenih baterij za li ion baterije, je postopek podoben, le da zamenjamo tudi polnilec.

Ali se splača vgraditi v e kolo namesto svinčenih baterij, li ion baterije?

Vgradnja li ion baterije namesto svinčenih baterij, prinaša številne prednosti, ki odtehtajo višjo ceno.

Bistveno daljša življenjska doba je velika prednost. Li ion baterija ima le okoli 40% teže svinčene baterije.

V prostor, kjer so bile svinčene baterije lahko vgradimo li ion baterijo z znatno višjo kapaciteto.

Polnjenje li ion baterije je mnogo hitrejše, v primerjavi s svinčeno.

Ali se boste z li ion baterijo vozili dlje časa, kakor s svinčeno baterijo?

Če vgradimo namesto svinčenih baterij, li ion baterijo z enako kapaciteto, domet vožnje ne bo daljši. Svinčene baterije se praznijo do konca, zato je tudi njihova življenjska doba že v osnovi krajša. Li ion baterije pa se praznijo le do 80%.

Zato svetujemo kupcem, da se odločijo za višjo kapaciteto pri nakupu li ion baterije. Navadno je mogoče kapaciteto povečati do 40%, seveda odvisno od prostora, ki je na razpolago.

Kakšna bo življenjska doba li ion baterije za električno kolo?

Življenjska doba li ion baterije za električno kolo je odvisna od pogostnosti uporabe (število opravljenih ciklov), globine praznjenja baterije ter vzdrževanja v zimskem času.

Tags: li ion baterija za električno kolo, zamenjava za svinčene baterije, obnova baterije za električno kolo.