Vzdrževanje akumulatorjev

Ko govorimo o akumulatorjih brez ali z vzdrževanjem, mislimo le na dopolnjevanje akumulatorjev z vodo.

Dejansko pa ne obstajajo akumulatorji brez vzdrževanja.

Vsak akumulator je potrebno električno polniti, če želimo, da bo ohranil funkcijo, ki mu je namenjena. To pomeni električno vzdrževanje akumulatorja. Akumulatorji, ki so deklarirani kot "brez vzdrževanja" postanejo hitro potrebni vzdrževanja, če sistem električnega polnjenja ne deluje, kakor bi moral.

Če puščamo akumulator električno nenapolnjen, bo akumulator pričel sulfatizirati. Potrebno ga je stalno električno dopolnjevati, torej je vzdrževanje potrebno.

Pri vsakem akumulatorju je potrebno vzdrževanje polov in akumulatorskih priključkov. Razlika med akumulatorji z vzdrževanjem in brez vzdrževanja je s tega vidika le ta, da se pri dobrem akumulatorju brez vzdrževanja skoraj ne nabirajo sulfati na polih.
Akumulatorske pole in priključke je treba čistiti, ne glede na tehnologijo v kateri je proizveden akumulator. Umazani, zamaščeni poli bodo povzročili večjo upornost akumulatorja, akumulator se tudi težje polni. Umazanija se čisti z jekleno krtačo ter raztopino jedilne sode. Uporabna je tudi Coca-cola.

Preveriti je treba, če so akumulatorske kleme zadosti čvrsto pritrjene na akumulatorske pole. Zaradi slabo pritrjenih klem (konektorjev), se kleme segrevajo, iskrijo, lahko pride tudi do eksplozije. Priporočamo uporabo hitrih akumulatorskih klem OJOP.