Globina praznjenja akumulatorja (DoD)

Globina praznjenja je povezana z življenjsko dobo akumulatorjev. Čim večja je globina praznjenja, tem krajša je življenjska doba akumulatorja. To pravilo velja za vse svinčene akumulatorje, ne glede na tehnologijo izdelave.

Globina praznjenja akumulatorja je bistveno povezana s tehnologijo, v kateri je akumulator narejen. Globina praznjenja imenujemo z angleško besedo tudi DoD - depth of discharge.

Optimalno globino praznjenja cikličnih akumulatorjev opredeli že sam proizvajalec v skladu z laboratorijskimi testi. 

Globina praznjeja za različne tehnologije akumulatorjev se razteza od 30% do 100%. Poltrakcijski akumulatorji - leisure izvedbe, imajo navadno 30% globino praznjenja in pri tem opredeljeno število ciklov akumulatorja. Seveda lahko poltrakcijski akumulator praznimo tudi pod to mejo, vendar se bo število ciklov akumulatorja bistveno skrajšalo.

Dobra AGM baterija ima navadno vsaj 50% DoD, lahko pa tudi nižjo. Dober GEL akumulator ali trakcijski akumulator ima globino praznjenja tudi do 80%.

Akumulatorji spiralne tehnologije - npr. Optima akumulatorji in akumulatorji narejeni v tehnologiji LiFePO4 so posebnost. Te vrste akumulatorjev lahko izpraznimo celo do 100%. Seveda se bo tudi tem akumulatorjem število ciklov pri 100% praznitvi zmanjšalo, vendar bo še vedno zavidanja vredno.