AGM ali GEL ali Li-ion akumulatorji

Kateri akumulator izbrati: AGM, GEL ali Li-ion? Katere baterije so boljše?

Ta dilema je pogosta, poleg tega se še mešata pojma AGM in GEL. V vsakdanji rabi se je za ciklične svinčene akumulatorje, ki so brez vzdrževanja in so hermetično zaprti, uveljavil izraz »gel akumulatorji«. Dejansko gre za dve vrsti cikličnih akumulatorjev – GEL in AGM akumulatorje. Obe vrsti akumulatorjev sta ciklični, kar omogoča ponavljajoče praznitve akumulatorja, vendar sta po lastnostih različni.

Ciklični AGM akumulatorji so cenovno najbolj pristopni. Odporni so na hitre in globoke praznitve. Priporočamo jih za uporabo v solarnih sistemih za vikende, navtiki in avtodomih. 

V naši ponudbi so to AGM akumulatorji Smart in Ritar, oboji spadajo v zgornji srednji razred AGM akumulatorjev s 650 cikli pri 50% praznitvi. Poleg tega še kanadski AGM akumulatorji Rolls s 1.200 cikli. Za posebno zahtevne in intenzivne praznitve (navtika - winch, bow thruster, avtodomi - mover), priporočamo akumulatorje Optima Blue.

GEL akumulatorji so idealni za stalne in enakomerne globoke praznitve. So sicer nekaj dražji kakor AGM akumulatorji, vendar imajo vsi gel akumulatorji v naši ponudbi večje število ciklov (>1.200), tudi pri globjih praznitvah. Ker se lahko globje praznijo, je na razpolago več uporabne kapacitete. Zaradi daljše življenjske dobe in večje uporabne kapacitete jih priporočamo za uporabo v solarnih sistemih, ki delujejo stalno ter v navtiki in avtodomih, kjer ni naglih globokih praznitev.

V naši ponudbi lahko izbirate med Smart, Ritar in Sonnenschein GEL akumulatorji.

Posebno mesto zaslužijo gel OPzV 2 V celice Ritar, ki se povežejo v 12V, 24V ali 48V sisteme. Namenjene so zlasti večjim solarnim sistemom, ki stalno delujejo. Lahko se praznijo do 80%, življenjska doba je okoli 15 let. Te baterije so relativno najcenejša in najbolj kvalitetna izbira cikličnih akumulatorjev kapacitete nad 370Ah.

Li-Ion akumulatorji, oz. podzvrst LiFePo4 baterije z izredno dolgo življenjsko dobo, možnostjo popolnega praznjenja, večjo uporabno kapaciteto, nizko težo in hitrim polnjenjem. 

LFP akumulatorji, kakor jih imenujemo na kratko, imajo vse potrebne lastnosti cikličnih akumulatorjev - odpornost na nagle in globoke ter dolgotrajne praznitve. 

Od svinčenih akumulatorjev jih loči tudi pomembna lastnost, da ohranijo skoraj polno kapaciteto ves čas praznjenja, medtem, ko pri svinčenih akumulatorjih, kapaciteta med praznjenjem strmo pada.

Med naštetimi baterijami so sicer LFP baterije najdražje, vendar relativno poceni, če vzamemo v obzir življenjsko dobo in uporabno kapaciteto. 

12V LFP akumulatorje Haicen lahko priporočimo za vse namene. Možno jih je tudi povezati v baterijske sklope.

Zlasti pa se uveljajo povsod tam, kjer so baterije vsak dan v uporabi, ali pa je pomembna teža baterij.

Kakor vidite, ni enotnega odgovora na vprašanje katera baterije so najboljše. Odvisno je od uporabe, pogostnosti uporabe in koliko denarja smo namenili za nakup.