GEL ali AGM akumulator?

V vsakdanji rabi se je za ciklične akumulatorje, ki so brez vzdrževanja in so hermetično zaprti, uveljavil izraz »gel akumulatorji«. Te vrste akumulatorji se uporabljajo zlasti v navtiki kot delovni akumulatorji, v otočnih solarnih sistemih, za električna kolesa, itd.

Dejansko gre za dve vrsti cikličnih akumulatorjev – GEL in AGM akumulatorje. Obe vrsti akumulatorjev sta ciklični, kar omogoča ponavljajoče praznitve akumulatorja.

V GEL akumulatorjih je kislina v gelskem stanju, pri AGM akumulatorjih pa je kislina napita na steklenih vlaknih.

Ali je boljši GEL ali AGM akumulator, je težko reči, saj je to odvisno od namena uporabe akumulatorja in pa od modela akumulatorja. GEL akumulator lažje prenaša zelo globoke praznitve, vendar so na razpolago tudi AGM akumulatorji, ki imajo podobne lastnosti.

GEL akumulatorji so v primerjavi z AGM akumulatorji dražji.

Vodilo pri odločitvi za nakup akumulatorja naj bo število ciklov, ki jih akumulator nudi pri določeni stopnji praznitve (DoD) in pa seveda cena. S klikom na povezave v modri barvi lahko izberete GEL akumulatorje in ciklične AGM akumulatorje.

Če se boste odločili za nakup GEL akumulatorja, je treba zanj zagotoviti ustrezen polnilec. Pri otočnih solarnih sistemih to ne predstavlja problema, pogosto pa je pri uporabi v navtiki. Polnilec za GEL akumulatorje mora biti nastavljiv ali pa mora imeti že v osnovi možnost nastavitve za polnjenje GEL akumulatorjev. Uporaba neustreznega polnilca bo močno skrajšala življenjsko dobo GEL akumulatorja.