Kakšen ciklični akumulator izbrati?

Kaj izbrati - ciklični akumulator s tekočim elektrolitom, GEL ali AGM akumulator?

Ne pozabite pred tem preveriti kakšne vrste polnilec akumulatorja imate. Polnilec mora po svojih polnilnih karakteristikah (tok polnjenja, napetost polnjenja), popolnoma ustrezati tehnologiji akumulatorja, ki ga boste izbrali. Pri nakupu akumulatorja za navtiko in avtodom-e, preverite še polnilno napetost iz alternatorja. Pri nakupih akumulatorja za solarne sisteme pa ugotovite ali solarni regulator nudi možnost nastavitve polnjenja, glede na tehnologijo akumulatorja.

Polnilec akumulatorja in ostali viri polnjenja, tvorijo skupaj z akumulatorjem celoto, nič ne pomaga izbor dobrega akumulatorja, če ne boste ustrezno poskrbeli za polnjenje. Vsi ciklični akumulatorji v naši ponudbi so opremljeni tudi s tehničnimi podatki, med katerimi boste našli tudi zahtevane karakteristike polnjenja, ki jih predpisuje proizvajalec akumulatorja.

Če bo akumulator nameščen v posebnem prostoru, ne v bivalnem, je akumulator s tekočim elektrolitom zelo dobra rešitev.  

Med akumulatorje s tekočim elektrolitom sodijo poltrakcijski akumulatorji, s 300 do 400 cikli pri 50% praznitvi. Akumulatorji te vrste niso namenjeni zelo globokim in stalnim praznitvam. Primerni so za solarne sisteme za vikende, kjer so manjše obremenitve in za navtiko kot delovni akumulatorji. Spadajo med cenejše ciklične akumulatorje.

Primer takšnih akumulatorjev so Tab Motion akumulatorji (kliknite na besedilo v modrem) in Varta Promotive Silver akumulatorji

Zelo priporočamo akumulatorje s tekočim elektrolitom, ki imajo tubularne pozitivne plošče.  Ti akumulatorji imajo zelo dolgo življenjsko dobo in zdržijo globoke praznitve. Odvisno sicer od proizvajalca, imajo te vrste akumulatorjev okoli 1.200 ciklov pri 50% ali celo 80% praznitvi. Glede na število ciklov, sodijo ti akumulatorji med cenejše.

Pri teh akumulatorjih, je treba paziti na občasen pregled nivoja elektrolita in dolivanje vode.

Namenjeni so solarnim sistemom, električnim vozilom, navtiki za delovne akumulatorje, za dvižne ploščadi, povsod tam, kjer so stalne in velike obremenitve.

Primer takšnih akumulatorjev so  tubularni akumulatorji NBA

Če morate akumulatorje namestiti v zaprti prostor, kjer ni omogočena ventilacija ali v bivalni prostor, boste posegli po GEL ali AGM akumulatorjih.

GEL akumulatorji so v ljudskem jeziku poimenovani vsi akumulatorji, ki so zaprti in brez vzdrževanja. Vendar so pravi GEL akumulatorji le tisti, ki imajo elektrolit v obliki gela. GEL akumulatorji so primerni zlasti za dolgotrajne praznitve, s konstantnim tokom.

GEL akumulatorji imajo od 600 do 1.200 ciklov, odvisno od proizvajalca in modela akumulatorjev.

Idealni so za solarne sisteme in v avtodomih. GEL akumulatorji sodijo med dražje akumulatorje.

Pri gel akumulatorjih je treba posebno paziti na napetost polnjenja. Pri solarnih sistemih, ki imajo solarne regulatorje, kjer se da nastaviti polnjenje glede na tehnologijo akumulatorjev, to ne predstavlja problema. Težava pa je lahko v navtiki in v avtodomih, če se napetost polnjenja na alternatorju in polnilcu ne da prilagoditi zahtevam polnjenja gel akumulatorjev.

Primer takšnih akumulatorjev so gel akumulatorji Sonnenschein. Zaradi velikega obsega prodaje, vam lahko po zelo ugodni ceni sedaj ponudimo akumulator Ritar solar gel 120Ah.

AGM akumulatorji so prav tako zaprti in brez vzdrževanja, kakor gel akumulatorji. Velika večina kupcev ima v mislih dejansko AGM akumulatorje, ko išče GEL akumulatorje.

AGM akumulatorji morajo biti ciklični,  če so namenjeni za solarno ali navtično uporabo ali za avtodome. AGM akumulatorji, ki so namenjeni za UPS sisteme, so sicer cenejši,  vendar niso primerni za ciklično uporabo.

Pri izbiri AGM akumulatorjev pazite na podatek o številu ciklov akumulatorja. Dober AGM akumulator ima 600 ciklov, najboljši tudi 1.200 ciklov. Število ciklov je opredeljeno pri globini praznitve akumulatorja. Navadno je to pri 50%. Število ciklov pomeni dejansko življenjsko dobo akumulatorja.

Ciklični AGM akumulatorji so primerni za solarne sisteme, za navtiko, za avtodome.

Primer zelo kvalitetnih cikličnih AGM akumulatorjev so Ritar AGM akumulatorji in Varta AGM akumulatorji. Za kupce, ki so pripravljeni plačati nekaj več, pa priporočamo kanadske AGM akumulatorje Rolls.

Za zahtevne kupce in za profesionalno uporabo, so primerni 2V akumulatorji, ki se med seboj vežejo v akumulatorske sklope 12V, 24V ali 48V.

Primer takšnih akumulatorjev ki so namenjeni solarni uporabi so akumulatorji Exide Enersol T. Življenjska doba takšnih akumulatorjev je 10 let in več.

Kratek povzetek:

Solarni sistemi

Če je možna namestitev akumulatorjev v prezračen prostor, imajo absolutno prednost akumulatorji s prostim elektrolitom s tubularnimi ploščami.

V primeru namestitve v bivalnem prostoru, so najbolj primerni GEL akumulatorji.

Cenejši so AGM akumulatorji in najcenejši ekonomični poltrakcijski akumulatorji.

Za večje solarne sisteme in tam, kjer je solarni sistem vsak dan v uporabi, priporočamo baterijske 2V celice Exide Enersol T.

Navtika

Če je prostor za namestitev akumulatorjev oddvojen od bivalnega prostora, priporočamo akumulatorje s tubularnimi ploščami.

Sicer pa so za delovne akumulatorje najbolj primerni AGM akumulatorji, ki zdržijo tudi visoke praznilne tokove.

Za navtiko izberite GEL akumulatorje le v primeru, če lahko napetost polnjenja na alternatorju, polnilcu in sončnih celicah, prilagodite zahtevam polnjenja GEL akumulatorjev.

Avtodom-i

Za avtodom nabavite Exide GEL akumulatorje, če imate ustrezno nastavljiv polnilec in tok iz alternatorja. Sicer pa priporočamo AGM akumulatorje.

Tags: ciklični akumulatorji, AGM, GEL, akumulatorji s tekočim elektro