Za dolgo življenjsko dobo cikličnega akumulatorja

Navajamo nekaj osnovnih pravil, ki se jih kaže držati, če želite, da vam bo ciklični akumulator dolgo služil. Podrobnosti o tem, si lahko preberete v ostalih člankih, ki so objavljeni na naši spletni strani faq.akumulator.si.

1. Akumulator polnite le s polnilcem, ki je avtomatski (ki se sam izklopi, ko je akumulator napolnjen) in ki polni akumulator s karakteristikami, ki ustrezajo tehnologiji akumulatorja. V "Tehnični specifikaciji" na naši spletni strani, je za vsak ciklični akumulator navedeno kakšna mora biti napetost glavnega polnjenja. Tega se morate dosledno držati.

Tudi vsi morebitni ostali viri polnjenja (alternator na vozilu ali plovilu) ter solarno napajanje, morajo zagotoviti ustrezne karakteristike polnjenja.

Prav tako, mora tok (A) polnjenja ustrezati kapaciteti akumulatorja.

2. Po vsaki uporabi, akumulator čimprej znova napolnite.

3. Nikoli ne izpraznite povsem akumulatorja. Za večino cikličnih akumulatorjev je priporočljivo praznjenje do 50%. V naši ponudbi boste našli za vsak ciklični akumulator podatek o številu ciklov, glede na stopnjo praznjenja.

Nabavite "Varuh akumulatorja", ki bo omejil praznjenje le do določenega nivoja, če imate porabnik vezan neposredno na akumulator.

4. V času ko akumulatorja dlje časa ne uporabljate, ga polnite z vzdrževalcem, ali pa ga temeljito napolnite na vsaka 2 meseca.

5. Po 18 - 24 mesečni uporabi, priporočamo regeneracijo akumulatorja-ev, ki bo odpravila sulfatizacijo.

6. Ne povezujte med seboj akumulatorje različnih kapacitet, proizvajalcev in različnih tehnologij.

7. Če ugotovite, da v akumulatorskem sklopu, eden od akumulatorjev ni več primeren za uporabo, ne menjajte le tega, ampak vse akumulatorje.

8. Če želite obstoječemu akumulatorskemu sklopu dodati še en ali več akumulatorjev, tega ne priporočamo, če so osnovni akumulatorji starejši več kot nekaj mescev.

9. Na + kabel, ki vodi od akumulatorjev na porabnike ali na razsmernik, obvezno namestite varovalko.

10. Za akumulatorske vezi uporabite le profesionalno narejene vezi ter kabel ustreznega preseka.

11. Akumualator naj bo nameščen v prostoru, ki nima več kot 25°C.