Ciklični akumulatorji

Z izrazom ciklični akumulatorji mislimo akumulatorje, ki so sposobni globokih praznitev ter da se praznitve pogosto ponavljajo. Večkrat uporabljamo tudi izraz DC »deep cycle«.

Koliko ciklov bo imel akumulator, je odvisno od tehnologije, v kateri je akumulator narejen in od globine praznjenja (DoD). Število ciklov nesorazmerno pada z globino praznjenja.

Ciklični akumulatorji se v nasprotju z avtomobilskimi akumulatorji praznijo z bolj konstantnim tokom na daljše razdobje, medtem ko se starter akumulatorji praznijo z visokim tokom v kratkem časovnem obdobju (start).

Akumulatorske plošče v cikličnih akumulatorjih so navadno debelejše kakor pri startnih, ki imajo tanke plošče. Proizvajalci nameščajo v ciklične akumulatorje debelejše plošče (okoli 3 mm) ter svinčene elektrode, ki niso porozne, temveč polne.        

Med ciklične akumulatorje spadajo akumulatorji s tekočim elektrolitom (trakcijski in poltrakcijski) in akumulatorji brez vzdrževanja (ni potrebno dolivati vode) v tehnologiji AGM in GEL.

Pri AGM akumulatorjih je elektrolit napit na stekleni volni, pri GEL akumulatorjih pa je elektrolit v gelskem stanju.

Ciklični akumulatorji se uporabljajo zlasti v navtiki za servisne akumulatorje, za caravaning in samostojne solarne sisteme.