Trakcijski akumulatorji (traction batteries)

Spadajo nedvomno po svojih lastnostih v sam vrh cikličnih akumulatorjev. Trakcijski akumulatorji nižjih kapacitet so lahko 6V ali 12V bloki, višje kapacitete pa imajo 2V celice med seboj povezane in zložene v plastificirane zaboje. Trakcijski akumulatorji (bloki) EXIDE FT imajo vgrajene tubularne plošče, ki tudi zagotavljajo izjemno veliko število ciklov (900 ciklov pri 75% DoD), enako tudi trakcijskke 2V celice višjih kapacitet (EXIDE Classic), ki zagotavljajo 1500 ciklov pri 75% DoD. Namenjene so vsakodnevnemu polnjenju in praznjenju. Zdržijo globoke praznitve, konstrukcija je okrepljena proti tresljajem. Med ciklične akumulatorje (6 in 12V bloke) se uvrščajo tudi GEL akumulatorji SONNENSCHEIN tip GF, (700 ciklov pri 75% DoD), kot tudi trakcijske GEL baterije višjih kapacitet SONNENSCHEIN, tip EPzV (1.200 ciklov pri 75% DoD).
Zaradi ekološkega vidika in nižjih stroškov vzdrževanja kot tudi manjše razlike v cenah v zadnjem obdobju se GEL akumulatorji uporabljajo vse več, še posebej za pogon električnih invalidskih vozičkov, čistilnih strojev, v navtiki in caravaningu.

Pri večjih kapacitetah predvsem za pogon viličarjev, pa še posebej tam, kjer ima ekološki vidik posebno težo, to je farmacevtska in živilska industrija.