Izbira cikličnega akumulatorja za navtiko

Izbira ustreznega cikličnega akumulatorja za navtiko postaja s široko ponudbo tehnologij akumulatorjev, čedalje težja.

Ni še tako dolgo tega, ko so bili na izbiro le ciklični akumulatorji s tekočim elektrolitom (t.i. kislinski akumulatorji). Izbira cikličnega akumulatorja za plovilo je bila takrat dokaj enostavna. Šlo je le za odločitev o nakupu boljšega ali slabšega akumulatorja z ustrezno kapaciteto in cikličnimi lastnostmi.

Seveda pa akumulator brez vira polnjenja ne pomeni veliko. Akumulatorje polnimo z alternatorjem, s polnilcem in sončnimi celicami. Viri polnjenja morajo ustrezati tehničnim karakteristikam akumulatorja.

Alternatorji ter polnilci akumulatorjev, so bili takrat prilagojeni polnjenju akumulatorjev s tekočim elektrolitom, zato ni prihajalo do pogostih okvar, razen v primeru, ko kupec akumulator po uporabi ni napolnil, ni kontroliral nivoja elektolita, ali pa je nanj izven sezone pozabil.

Ponudba cikličnih akumulatorjev se je nato razširila še na GEL, AGM, akumulatorji s čistim svincem, Optima akumulatorje in v zadnjem času na litijeve akumulatorje.

AGM, GEL in Optima akumulatorji pa imajo drugačne polnilne karakteristike kakor akumulatorji s tekočim elektrolitom. 

Zamenjava kislinskih akumulatorjev z GEL ali AGM akumulatorji (in obratno), brez poznavanja polnilnih karatkteristik alternatorja in polnilca, ni priporočljiva. Proizvajalec akumulatorjev predpiše režim polnjenja in temu morajo ustrezati polnilni tokovi alternatorja in polnilca.

Poznati moramo napetost glavnega polnjenja in vzdrževalnega polnjenja alternatorja in polnilca. Že nekaj desetink razlike v polnilni napetosti lahko povzroči prenapolnjenost ali premajhno napolnjenost akumulatorja.

Prenapolnjenost AGM in GEL akumulatorjev povzroči izgubo elektrolita, ki ga ni mogoče nadomestiti. Premajhna napolnjenost akumulatorja povzroči pospešeno sulfatizacijo. Oba pojava vodita v skrajšano življenjsko dobo akumulatorja ter izgubo garancije.

Niso redki kupci, ki trdijo, da polnijo akumulatorje z odličnimi polnilci proizvajalcev svetovnega slovesa. Zato sklepajo, da polnilec ne more biti vzrok okvare akumulatorjev. Polnilci so nedvomno dobre kvalitete, le polnilni tokovi očitno ne ustrezajo karakteristikam akumulatorja.

S klikom na polnilci akumulatorjev, si oglejte našo ponudbo polnilcev za vse tehnologije svinčenih in litijevih akumulatorjev.

Žal večina kupcev ne pozna polnilnih karakteristik, ali pa meni, da je to postranskega pomena pri izbiri akumulatorjev. Tako ostane osnovno vodilo - če so obstoječi akumulatorji zdržali dlje časa, je najbolj varno nabaviti nove akumulatorje enake tehnologije.

Če se kljub temu odločate za nakup akumulatorjev drugačne tehnologije, npr. namesto akumulatorjev s tekočim elektrolitom boste nabavili AGM ali GEL akumulatorje, bo treba najprej izmeriti napetost polnjenja, ki jo nudita regulator in polnilec.

Če napetost ne ustreza polnilnim karakteristikam ki jih predpisuje proizvajalec akumulatorja, bo treba polnilec zamenjati, prav tako pa tudi regulator. Na voljo so pametni regulatorji alternatorjev, npr. firme Sterling, kjer je mogoče nastaviti polnilne karakteristike.

Če pa menite, da je menjava regulatorja in/ali polnilca prevelik strošek za vas, boste pač tvegali in se vnaprej sprijaznili s pogostejšimi nakupi akumulatorjev. Zavedati se moramo, da se vse slabe strani polnjenja in vzdrževanja, na koncu odrazijo v akumulatorjih. Enostaven in zelo posplošen zaključek je - akumulatorji so zanič.

Če pa ima obstoječi regulator in polnilec možnost spreminjanja polnilne karakteristike z ročno nastavitvijo, potem seveda ne bo problema z izbiro druge tehnologije.

Nasveti pred nakupom in za vzdrževanje cikličnih akumulatorjev za navtiko:

1. Ugotovite polnilne karakteristike alternatorja in polnilca in nabavite tip akumulatorja, ki ustreza tem karakteristikam. Sicer je potrebno zamenjati polnilec in namestiti pametni regulator alternatorja.

Ritar AGM DC akumulatorji zahtevajo glavno polnjenje od 14,6V do 14,8V, ter izravnalno polnjenje 13,6V - 13,8V. Te polnilne vrednosti so navadno značilne tudi za akumulatorje s tekočim elektrolitom, zato jih lahko zamenjajo. Vendar pred odločitvijo preverite če imajo takšne polnilne karakteristike tudi vaši viri polnjenja.

GEL akumulatorji zahtevajo najbolj striktne polnilne vrednosti. Take zahteve imajo tudi GEL akumulatorji Exide in Sonnenschein.

Optima Blue akumulatorji spadajo med najbolj vzdržljive akumulatorje za navtiko, vendar je treba tudi pri njih strogo upoštevati predpisan režim polnjenja.

2. Ko boste izbrali tehnologijo akumulatorja (s prostim elektrolitom, AGM, GEL), primerjajte akumulatorje med seboj po številu ciklov. Korektna primerjava je pri enaki globini praznjenja (DoD). Zelo poenostavljeno rečeno, to pomeni življenjsko dobo akumulatorja. Za pregled ponudbe, kliknite na povezavo ciklični akumulatorji za navtiko.

2. Ne praznite svinčenih akumulatorjev do konca, ker to skrajšuje življenjsko dobo. Če imate na razpolago dovolj prostora, raje nabavite akumulatorje z večjo kapaciteto.

3. Ko so akumulatorji izpraznjeni, jih vedno takoj napolnite do konca.

4. Ne pozabite na akumulatorje izven sezone. Priključite jih na pametni polnilec ali vzdržujte s sončnimi celicami.

Tags: ciklični akumulatorji za navtiko, akumulator za plovilo, polnjenje akumulatorjev, polnilec akumulatorjev, alternator na plovilu.