Polnjenje cikličnih akumulatorjev

Kapaciteta akumulatorja, pogojuje tudi moč polnilca. Navadno računamo, da mora imeti polnilec okoli 10 % moči, glede na kapaciteto akumulatorja. Torej, akumulator, ki ima 100 Ah kapacitete, moramo polniti s polnilcem, ki ima moč 10 A. Če ima polnilec manjšo moč, bo akumulator prav tako napolnil, le dlje časa bo potreboval. Pred začetkom polnjenja, preverite stanje akumulatorja, z hidrometrom ali voltmetrom. Če je akumulator s tekočim elektrolitom, preverite stanje elektrolita in po potrebi tekočino, ki je namenjena za dolivanje (destilirana voda).

Na trgu je množica polnilcev. Predlagamo, da izberete polnilec, ki ima večstopenjsko polnjenje in pa možnost polnjenja dveh akumulatorjev naenkrat. Iz našega programa, vam lahko ponudimo polnilec Accumate PRO 12/24, ki ima možnost nastavitve napetosti 12 ali 24 V.

Po polnjenju ponovno preverite, če je akumulator dejansko 100 % napolnjen.
Še opozorila: izpraznjen akumulator pričnite polniti najkasneje v 24 urah. Ne prenapolnite akumulatorja, sicer mu boste skrajšali življenjsko dobo, terminali bodo korodirali. Ne uporabljajte hitrih polnilcev pri polnjenju cikličnih akumulatorjev.