Kateri tipi akumulatorjev so namenjeni za motorna kolesa?

Proizvajalci akumulatorjev za motorna kolesa, sedaj proizvajajo akumulatorje že v 4 različnih tehnologijah: akumulatorji z vzdrževanjem, kjer je potrebno akumulator pred uporabo še formirati. Zaradi predpisov v zvezi z ekologijo, čedalje več proizvajalcev opušča ponudbo akumulatorjev s priloženo žvepleno kislino, tako, da jo je treba kupovati posebej, v specializiranih trgovinah ali pri serviserjih. Mi vam še vedno nudimo kislino poleg akumulatorja.

Akumulatorje,ki jih uporabnik sam formira, se po formiranju ne sme takoj uporabiti, počakati morajo določen čas, da se kemična reakcija normalizira. Nivo elektrolita pri tej vrsti akumulatorjev je treba kontrolirati, da ne pride do okvar. Pri formiranju akumulatorja in dolivanju elektrolita dosledno upoštevajte varnostna navodila, ki so priložena.

Naslednji tip akumulatorjev, so tip BS. Akumulatorji imajo priložen elektrolit, ki potem, ko ga vlijemo v akumulator, koagulira. Po formiranju je akumulator brez vzdrževanja, elektrolit se ne sme dodajati.

Novejši tipi motornih koles, imajo akumulatorje tip MF (maintenance free). Gre dejansko za tehnologijo AGM, ki je prisotna tudi pri drugih vrstah aplikacij in ki bazira na elektrolitu, ki je vezan na stekleno volno. MF akumulatorji so brez vzdrževanja, elektrolit se ne sme dolivati, namestiti ga je mogoče tudi v drugih, ne le vertikalnem položaju, saj se kislina ne more izliti. Posebno pomembno pri akumulatorjih tipa MF je, da mora biti pred uporabo popolnoma električno napolnjen. Pogosti vzroki reklamacij akumulatorjev MF, so bili zaradi nepoznavanja tehnologije s strani prodajalcev in kupcev.

Proizvajalci akumulatorjev za motorna kolesa, so v zadnjih letih dali na trg nov tip akumulatorjev – tip YTZ. Akumulatorji YTZ so tovarniško napolnjeni in imajo dosti nižjo stopnjo samo-praznitve, zato so tudi reklamacije mnogo redkejše.

Na trgu ponujajo tudi akumulatorje za motorna kolesa v GEL izvedbi. Prednost tega akumulatorja je zlasti v zmanjšanem samo-praznjenju pri trgovcih in serviserjih. Edini akumulator v pravi gel izvedbi, ki je trenutno na tržišču, je akumulator Exide G19, 19 Ah akumulator za BMW motorna kolesa. BMW ga uporablja v prvi vgradnji, kar zagotavlja dejansko kakovost.

Smo ena od redkih firm v Sloveniji, ki ponuja po ekonomičnih cenah akumulatorje za motorna kolesa v vseh tehnologijah,vključno z GEL. Blagovna znamka MIGM predstavlja ekonomično izvedbo, Exide pa celovito ponudbo zlasti pri akumulatorjih z vzdrževanjem in tip BS.