Stacionarne baterije

So narejene z debelejšimi ploščami iz zlitine svinec/kalcij. Stacionarne baterije omogočajo oddajanje minimalnega električnega toka, v stanju polne napolnjenosti, v primeru, če bo njihova uporaba potrebna. Gre za zagotovitev rezervnega napajanja (back up), v primeru izpada električne energije ali generatorja. Predvidena je tudi možnost popolnih praznitev, vendar le občasno, v primeru potrebe, ali ob preizkusih stanja kapacitete. Zaradi debelejših plošč, so tudi dimenzije stacionarnih baterij večje, so težje, tudi njihova pričakovana življenjska doba je večinoma bistveno daljša, kakor pri startnih akumulatorjih.
Stacionarne baterije imajo navadno napetost 12 V do okoli 200 Ah kapacitete, nad to kapaciteto se proizvajajo 6 V baterije oz. 2 V baterije. Kapacitete 2 V baterij, segajo tudi do 3000 Ah (primer Enersys ali Exide baterije, tip OPzS).
ENERSYS in EXIDE proizvajata stacionarne akumulatorje v vseh možnih tehnologijah, od baterij z vzdrževanjem (OPzs), do AGM in GEL (tip OPzV).
Glede na pričakovano življenjsko dobo, jih delimo v več skupin. Prva skupina so baterije s pričakovano življenjsko dobo 3-5 let. Te baterije so namenjene manjšim sistemom neprekinjenega napajanja, alarmnim in proti vlomnim sistemom. Gre za nižji cenovni razred baterij, serviserji teh sistemov jih navadno menjajo ne glede na preostalo kapaciteto po določenem časovnem obdobju. V to skupino spadajo tudi baterije Shimastu. V ta dimenzijski in kapacitativni razred (do 40Ah) spadajo tudi baterije višjega kakovostnega razreda EXIDE Powerfit S300 z predvideno življenjsko dobo 5 let.
V drugo skupino sodijo baterije z pričakovano življenjsko dobo 8-10 let (UPS in zahtevnejši alarmni sistemi) tke baterije so EXIDE Powerfit S500. Baterije nad 10 let služijo za uporabo pri veliki UPS sistemih in v telekomunikacijah, npr. EXIDE Sprinter in EXIDE Marathon. Nekateri stacionarni akumulatorji, ki so narejeni na osnovi tehnologija AGM, imajo deklarirano življenjsko dobo 20 let (ENERSYS DDm baterije).