Tehnologija LFP akumulatorjev

Podobno kakor svinčeni akumulatorji, so tudi litijevi akumulatorji narejeni v različnih tehnologijah. Najbolj znana je tehnologija Li-ion, ki se uporablja v zabavni elektroniki, predvsem v mobilni telefoniji.Tehnologija Li-ion se je dobro izkazala za aplikacije, kjer so potrebne le manjše kapacitete, medtem ko je uporaba Li-ion baterij za večje kapacitete preveč tvegana iz varnostnega vidika. Posamezne Li-ion celice v večjih akumulatorjih postanejo s časom med seboj neusklajene (niso enako električno napolnjene), kar lahko privede celo do eksplozije.

Razvoj je pripeljal do odkritja LiFePO4 akumulatorjev, ki temeljijo na osnovni Li-ion kemijski tehnologije, kjer pa je kot katodni material uporabljen LiFePO4 (Litij - železov sulfat) namesto LiCoO2 (litij-kobalt dioksid), ali LiMn2O4 (litij magnezij oksida).

V nasprotju z Li-ion akumulatorji so LiFePO4 akumulatorji izredno stabilni in varni. Tudi prenapolnjenost, kratek stik ali fizično poškodovanje ne more povzročiti eksplozije. Ti akumulatorji so tudi odporni na visoke temperature in njihovo področje delovanja sega do 400stC.

Osnovne prednosti LiFePO4 tehnologije so varnost, zagotavljanje večjega števila ciklov polnjenj in praznjenj odpornost na visoke temperature.

LiFePo4 akumulatorji, v nadaljevanju jih bomo imenovale LFP akumulatorji, postajajo vse bolj cenjena baterijska tehnologija, predvsem na področjih uporabe, kjer se od baterije pričakuje čim manjša teža,veliko število ciklov,hitro polnjenje in možnost praznitev z visokim tokom.