Vzdrževanje Ni-cd, Ni-Mh in Li-ion baterij

Znano je, da imajo Ni-cd baterije spominski efekt. Ni-Mh baterijskega celice imajo spominski efekt prav tako, čeprav v znatno manjši meri.

Zato je potrebno te baterije čim bolj izpraznti, sicer se bo začela njihova kapaciteta postopoma zmanjševati. Šele ko bo baterija izpraznjena, jo ponovno napolnite.

Ni-cd in Ni-Mh baterije se samo praznijo, zato jih je treba, če jih dlje časa ne uporabljamo, ponovno napolniti.

V nasprotju z Ni-cd in Ni-Mh tehnologijo, je treba Li-ion baterije polniti po vsaki uporabi. Na ta način jih ne bomo globoko spraznili in zato še podaljšali življenjsko dobo.

Če baterije dlje časa ne boste uporabljali, jo spraznite na 40% do 50%. Nikakor pa napetost baterije ne sme pasti pod 30%, sicer se lahko Li-ion baterija popolnoma uniči.

Li-ion baterije so še posebno občutljive na temperaturo. Če je temperatura okolja nižja od +5°C, jih ni priporočljivo polniti. Ravno tako, jih ne puščajte na visoki temperaturi na soncu, saj lahko pride celo do eksplozije. Zavedati se morate, da so Li-ion baterije nevarne, zato je treba temu ustrezno z njimi tudi ravnati.

Občasno preverite delovanje polnilca z multimetrom. Če ste v dvomih v zvezi s pravilnostjo delovanja, nam ga pošljite v testiranje. Največ nesreč z Li-ion baterijami se zgodi med polnjenjem.