Električni skuter ALPHA – namesto svinčenih akumulatorjev, li-ion baterije

(marec 2016)

Takole zgleda obnovljena baterija za električni skuter Alpha, potem, ko smo namesto 4 svinčenih baterij, namestili li ion baterijski sklop. Teža obnovljene baterije je sedaj kar za 60% manjša kakor prej. 

Življenjska doba li ion baterije je več kot 600 ciklov, če baterijo praznimo do 80%.

Svinčene baterije CSB, ki jih nudimo za električna kolesa in e skuterje, so zelo kvalitetne in obstojne saj nudijo kar 700 ciklov pri praznitvi do 50%. Ker pa večina cenejših koles in skuterjev nima vgrajenih zapor, ki bi onemogačale praznjenje baterij pod to mejo, uporabniki pogosto praznijo baterije do konca. Posledica je mnogo krajša življenjska doba, saj svinčena baterija pri pogosti popolni izpraznjenosti, doseže le še okoli 300 ciklov ali manj.

Tudi v tem se kaže prednost, saj našo li ion baterijo lahko praznimo do 80%, pa bo še vedno dosegla vsaj 600 ciklov. Z razliko od svinčenih baterij, imajo li ionske baterije, ki jih nudimo, vgrajeno elektroniko, ki samodejno izključi delovanje baterije, ko le-ta doseže 80% prag.

Li ion baterija se napolni hitreje, izrabi se lahko vsako možnost za polnjenje. Na ta način se baterija ne izprazni do meje (80%) in število ciklov bo še večje. Tako se še podaljšuje življenjska doba baterije.

Iz obstoječega ohišja smo odstranili štiri svinčene baterije 12V 12Ah. Te smo enostavno nadomestili z li ion baterijskim sklopom 48V 12Ah. Li ion baterijski sklop ima vgrajeno elektroniko, ki nadzira delovanje vsake li ion celice, tako, da se enakomerno praznijo in polnijo.

Ker je energetska gostota li ion baterij znatno višja, kakor svinčenih, je potrebno za enako zmogljivost baterije, namestiti po volumnu znatno manjši li ion baterijski sklop. Poglejte si na sliki, koliko prostora je še ostalo na razpolago. V ta prostor lahko namestimo še več li ion celic in vam ponudimo baterijski sklop 48V 17,4Ah.

Vsako li ion baterijo in polnilec testiramo pred predajo kupcu. Testno poročilo je sestavni del dokumentacije, ki jo boste prejeli ob nakupu.

Li ion baterija mora delovati. Če skuterja Alpha dlje časa ne uporabljate, baterijo napolnite in malo izpraznite, naredite manjši cikel. Baterija v času daljšega mirovanja, ne sme biti napolnjenja več kot 60%. Tako bo baterija ohranila svoje sposobnosti in življenjsko dobo. V času, ko se s skuterjem ne vozite, je takšen cikel priporočljiv vsak mesec.

Tags: električni skuter Alpha, e skuter, li ion baterija, akumulator 6dzm12, zamenjava akumulatorjev, Velog.