Izbira polnilca za akumulator

Izbira primernega polnilca za akumulator je prav tako pomembna kakor izbor akumulatorja.

Akumulator in polnilec akumulatorja tvorita celoto. Če želimo, da bo akumulator trajal dolgo časa in nudil razpoložljivo kapaciteto, moramo nabaviti temu ustrezen polnilec. Tristopenjsko ali več stopenjsko polnjenje, je sedaj osnovna karakteristika dobrega polnilca. Polnjenje akumulatorja s konstantnim tokom in napetostjo, bo akumulator uničilo.

Tehnologije akumulatorjev, so se v zadnjih desetletjih razvijale. Včasih so bili na razpolago le akumulatorji s tekočim elektrolitom. Sedaj pa obstajajo GEL, AGM, spiralna tehnologija itd. Razvoju akumulatorjev, je nujno sledil tudi razvoj in diverzifikacija polnilcev akumulatorjev. Če je bil včasih primeren za vse akumulatorje le ene vrste polnilec, temu sedaj ni več tako.

Od kupcev pogosto slišimo, da imajo polnilec vrhunske blagovne znamke in da so zato prepričani, da je tudi polnjenje akumulatoza perfektno. Ni nujno tako, če polnilec po karakteristikah ne ustreza akumulatorju.

Obstaja nekaj osnovnih pravil polnilnih karakteristik, glede na tehnologijo akumulatorjev. Tako z vidika toka polnjenja, kakor tudi z vidika napetosti polnjenja.

Priporočene karakteristike polnjenja:

akumulatorji s tekočim elektrolitom (t.i. kislinski akumulatorji): tok polnjenja 10% kapacitete akumulatorja, napetost 14,6V do 14,8V

- AGM akumulatorji: tok polnjenja od 20% do 25% kapacitete akumulatorja, napetost 14,6V do 14,8V.

- GEL akumulatorji: tok polnjenja 10% do 15% kapacitete akumulatorja, napetost 14,2V.

Vendar so na koncu prave karakteristike polnjenja tiste, ki jih za določen akumulator predpiše proizvajalec. Neupoštevanje navodil proizvajalca akumulatorja, pa pomeni tudi izgubo garancije.

Na prvi pogled so sicer majhne razlike v napetosti polnjenja, le nekaj desetink odstotka. Vendar pa moramo vedeti, da le nekaj desetink odstotka pomeni električno polno ali polprazno baterijo. 12V akumulator ima napetost 12,6V, ko je popolnoma napolnjen. Ko ima le še 50% kapacitete, pa je napetost akumulatorja 12,2V. Več o tem, si s klikom preberete na tej povezavi.

Previsoka napetost polnjenja bo uničila gel akumulator, prenizka napetost pa povzročila hitro sulfatizacijo AGM ali akumulatorja s tekočim elektrolitom. Posledica polnjenja s prenizko napetostjo bo, da akumulator ne bo do konca napolnjen, zato bo njegova dejanska kapaciteta nižja kakor je nazivna. 100Ah akumulator bo dejansko predstavljal le 90Ah ali manj.

Kakšen polnilec izbrati v naši ponudbi?

Na razpolago so tristopenjski polnilci, kjer sta napetost polnjenja in polnilni tok določena. Polnilna napetost je od 14,6V do 14,8V. Primerni so za akumulatorje s tekočim elektrolitom in AGM akumulatorje. V naši ponudbi je takšen polnilec 12V 5A in polnilec 12V 10A.

Mnogo bolj napredni so polnilci, ki imajo izbiro polnjenja (napetost in tok) z ročno nastavitvijo, glede na tehnologijo akumulatorja. Takšen tip polnilca je primeren zlasti za tiste uporabnike, ki želijo imeti neke vrste univerzalni polnilec. Primer takšnega univerzalnega polnilca je polnilec Sterling Ultra.

Najboljši pa so polnilci, pri katerih je mogoče nastaviti napetost polnjenja in polnilni tok, natančno tako, kakor ga predpisuje proizvajalec akumulatorja. Primer takšnih polnilcev, so nekateri polnilci Meanwell. Nastavitev brezplačno, po željah naročnika, naredimo pri nas.