Akumulatorji s tekočim elektrolitom ali VRLA akumulatorji?

Pogosto se pojavlja vprašanje katere akumulatorje izbrati za navtiko ali solarni sistem - ali akumulatorje s tekočim elektrolitom ali VRLA akumulatorje?

Enotnega odgovora na to vprašanje ni. Akumulatorji se med seboj razlukijejo po svojih osnovnih značilnostih in to je vodilo za izbiro.

Akumulatorje s tekočim elektrolitom, pogosto imenujemo tudi akumulatorje z vzdrževanjem, ali odprte akumulatorje. V akumulatorjih se nahaja tekoč elektrolit, ki ga je treba občasno kontrolirati in po potrebi dopolnjevati z destilirano vodo. Akumulatorji se plinijo, plin izhaja iz njih.

Zato se lahko odločite za akumulatorje s tekočim elektrolitom le:

- če imate za namestitev akumulatorjev na razpolago prostor, ki se zrači, nikakor pa to ne sme biti bivalni prostor.

- če boste nivo elektrolita v akumulatorjih redno kontrolirali in po potrebi dolivali destilirano vodo

Primeri cikličnih akumulatorjev s tekočim elektrolitom iz naše ponudbe, če jih razvrstimo po številu ciklov (rastoče zaporedje):

1. poltrakcijski akumulatorji: POWERLINE, VARTA Professional DC, TAB Motion

2. akumulatorji TROJAN

3. solarne baterije GNB Enersol T, EXIDE OpzS baterije

Med VRLA akumulatorje, spadajo AGM akumulatorji in GEL akumulatorji. Pogosto jih imenujejo tudi zaprti ali hermetični akumulatorji.  Elektrolit v teh akumulatorjih ni v prosti obliki (v AGM akumulatorjih je elektrolit napit na stekleni volni, v GEL akumulatorjih je v obliki gela). Nivo elektrolita ni potrebno (ni mogoče) preverjati, zato tudi ni dolivanja destilirane vode.

Poseben varnostni ventil zagotavlja, da se te vrste akumulatorji plinijo zelo malo, saj se plini rekombinirajo in vračajo v obliki vode nazaj v akumulator. Zato se VRLA akumulatorji lahko nameščajo tudi v bivalne prostore. 

Posebno pozornost je treba nameniti pri izbiri GEL akumulatorjev, ki zahtevajo poseben režim polnjenja. Zanje se odločite le, če imate na voljo ustrezen polnilec, ki ima tudi funkcijo polnjenja gel akumulatorjev.

Primeri cikličnih VRLA akumulatorjev iz naše ponudbe, če jih razvrstimo po številu ciklov (rastoče zaporedje):

1. akumulatorji VISION DC, VARTA AGM, TAB Motion VRLA

2. gel akumulatorji Sonnenschein

3. OPTIMA akumulatorji

4. akumulatorji VISION long life, akumulatorji ROLLS

5.  EXIDE OPzV akumulatorji

Cena akumulatorjev je v veliki meri pogojena s številom ciklov, kar je poenostavljeno povedano, z življenjsko dobo akumulatorjev.